Dieselloc 218 497-6 PIKO & Märklin

Laatst bijgewerkt: zondag 31 december 2023 Gepubliceerd: vrijdag 30 juli 2021 Geschreven door Daan Hoeflaak

Voor het eerst in de geschiedenis bestaat er een locomotief met overeenkomstige modellen, waarop de logo's van twee prestigieuze modelspoorfabrikanten Märklin en PIKO afgebeeld zijn.

Om deze bijzondere reden troffen de bedrijfsleider van Märklin, Herr Wolfrad Bächle, evenals de eigenaar van PIKO, Herr Dr. René F. Wilfer, elkaar in Cottbus. Op het terrein van de DB Fahrzeuginstandhaltung GmbH (FZI) vond in besloten kring de uitrol van het bijzondere origineel en de presentatie van de modellen plaats, die dus zowel door Märklin als PIKO in diverse schalen op de markt gebracht worden. We hebben het hier over diesellocomotief 218 497-6.

De bouwserie 218 bepaalde lange tijd het beeld van de Deutsche Bundesbahn. Ook na de hervorming van het spoor en de oprichting van de Deutsche Bahn was de serie 218 regelmatig op het spoor aan te treffen. Door de jaren heen zijn veel machines van deze serie uit de actieve dienst verdwenen.

Het gekozen voorbeeld symboliseert de geschiedenis van het nieuwe onderkomen van deze loc, de "Fahrzeuginstandhaltungs"-werkplaats (FZI) in Cottbus, vanaf de tijd dat daar stoomlocomotieven onderhouden en verbeterd werden, tot en met het ICE-onderhoud in de toekomst. Want tot 2026 wordt op deze locatie een compleet nieuwe hypermoderne hal gebouwd voor reparatie en onderhoud van het nieuwe vlaggenschip van de Deutsche Bahn: de ICE4.

De bijzonderheid van de locomotief 218 497-6 is de in het oog springende speciale kleurstelling, die het resultaat was van een creatieve wedstrijd onder de medewerkers van de FZI: stoomlocomotief tijdperk - zwart met rood onderstel, modern ICE tijdperk - lichtgrijs met een rode bies. Märklin en PIKO hebben samen van het begin af aan dit project ondersteund.

Beide fabrikanten, Märklin en PIKO, streven naar een gezamelijk uitbrengen van hun modellen ergens eind augustus. Voor iedere modelspoorliefhebber zal er een model in de bekendste schalen beschikbaar zijn. Alle modellen zijn per direct bij ons te bestellen.

De beide H0-modellen met geluidsdecoder worden voorzien van geluiden gebaseerd op opnamen van het originele voorbeeld.

Märklin TV aflevering 109, met daarin ook beelden van de productie van het 2de Insider model, de VT 95.2:

Vlog Dr. René F. Wilfer - Roll Out 218 497-6 PIKO / Märklin loc: