Rocky Rail Plan U dieseltreinstel

Gepubliceerd: zaterdag 18 april 2015 Geschreven door Rene Muilwijk

Rocky Rail heeft een model van het dieseltreinstel Plan U aangekondigd. De treinliefhebbers hier uit de buurt kennen deze dieseltrein maar al te goed. Jarenlang heeft dit 3-delige treinstel op de lijn Dordrecht - Geldermalsen gereden, in de tijd dat deze lijn nog door NS geexploiteerd werd.

De driedelige diesel-electrische treinstellen Plan U van de NS (Nederlandse Spoorwegen) werden tussen 1960 en 1963 gebouwd door Werkspoor te Utrecht. Zij kregen de nummers 111 tot 152. Oorspronkelijk waren de Plan U’s in het rood geschilderd, waarbij ze de bijnaam “rode Duivels” kregen.

De Plan U bestaat uit 3 rijtuigbakken:

  1. Het motorrijtuig (mBDk)
  2. Het tussenruituig (B)
  3. Het stuurstandrijtuig (ABk)

Het motorrijtuig is voorzien van een 1000 pk sterke dieselmotor die goed is voor een topsnelheid van 125 km/uur. Vanaf 1968 werden de Plan U treinstellen in de nieuwe gele huisstijl van de NS geschilderd. De laatste Plan U treinstellen gingen uit dienst in december 2003. Vier treinstellen Plan U hebben van 1999 tot 2002 dienst gedaan bij Syntus en zes stellen hebben een tijd dienst gedaan bij de NoordNed.

Nu volgen er diverse modellen van deze trein in verschillende varianten. Voor een volledig overzicht, download het PDF bestand via de link in dit artikel. Hierop vindt u alle uitvoeringen en prijzen terug.

Hits: 11771